Regionális Német Nemzetiségi Zenei Verseny 2024 – Taksony

Felhívás

Az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége, Egyesület, a Pest Megyei Német Önkormányzat, valamint a Német Nemzetiségi Önkormányzat Taksony

2024. április 26. péntek 10 órától

a Taksonyi Petőfi Sándor Művelődési Házban (Taksony, 2335, Fő út 89.) Pest, Heves és Nógrád megye, Budapest és a környező megyék német nemzetiségi általános és középiskolái, illetve zeneiskolái számára Német Nemzetiségi Regionális Zenei Versenyt rendez szóló, duó, vagy kamarazenei kategóriában.


Felhívás letöltése

A német, ill. magyarországi német népdalfeldolgozások mellett kötelező egy német klasszikus művet is előadni a szóló és duó kategóriában induló versenyzőknek! A klasszikus mű hiánya a versenyből való kizárást vonja maga után. ( Értelemszerűen egy mű nem elegendő!!!) A kamarazenélés esetében a klasszikus mű nem kötelező!

Az előadás időtartama maximum 5 perc.

Fúvós szóló előadás esetén tanári zongorakíséret lehetséges, melyről az adott versenyzőnek kell gondoskodnia. Kamarazenélés esetén is 1 fő
pedagógus játszhat a zenekarban. Kamarazenélés esetén az együttes 3-6 maximum 12 főből állhat. Az ennél nagyobb létszámú ifjúsági zenekarokat, kérjük, hogy a Landesrat 3 évente megrendezésre kerülő minősítőjére jelentkezzenek.


Kérjük, hogy konzervatóriumba járó hallgatókat ne tegyenek a zenekarba.

• Ezúton tájékoztatjuk a zeneiskolákat, hogy a Pest Megyei Német Önkormányzat a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Ideiglenes Kollégiuma
támogatásával a zeneiskolák tanulói részére 4 tanszakon magyarországi német nemzetiségi népzenei kottákat készíttetett el, melyet a http://pmno.hu/?page_id=237&lang=hu honlapról tölthetők le.

• Az ÉMNÖSZ honlapján Kaszás Sándor által elkészített kottaanyagot kiszenekari feldolgozásban is lehet használni a felkészülésben, harmonika
kivonat is van benne. https://emnosz.hu/kottatar/

A kották azért készültek el, hogy a zenei versenyre ezekből történjen a magyarországi német zenei anyag kiválasztása. A zsűri nem ragaszkodik az évfolyam betartásához. Amennyiben a zenetanár maga készít magyarországi német népdal feldolgozást a tanulójának, kérjük a forrás megjelölését és a kottaanyag leadását a zsűrinek. A honlapról való választás esetén a kottaanyagot nem kell a zsűri elé tenni, mivel addigra ők megkapják.

A kottákat elkészítő zenetanárok a következők voltak:

Fafúvós tanszak: Pócsik Viktor – Budapest

Harmonika tanszak: Sax Norbert – Pilisvörösvár

Rézfúvós tanszak: Kaszás Sándor – Sóskút

Vonós tanszak Ifj. Ott Rezső – Dunabogdány

Értékelési szempontok:

Maximum 10 pont zsűritagonként a következő szempontok alapján:

– előadott művek: a műsor változatossága, szerkesztettsége

– hangzás: intonálás, tisztaság, szépség

– ritmus: tempó, pontosság

– dinamika: változatosság, színesség

– összhatás (megjelenés)

A zsűri három főből áll, így max.30 pont érhető el!

A versenyen a következő minősítési fokozatok érhetők el:

Arany: 26-30 pont

Ezüst: 21-25 pont

Bronz: 15-20 pont

Részt vett: 15 pont alatt

A zsűri feladata továbbá, hogy az arany minősítések közül egy Regionális Nívódíjat (Donaugongpreis) osszon ki!

A verseny egyik különdíjaa Landesrat által szervezett Harmonikawoche nyári táborban való részvétel 1 fő harmonikás részére.

A jelentkezési határidő: 2024. április 12. péntek

A jelentkezéseket kizárólag a kiküldött ONLINE ŰRLAPON fogadjuk!

A pályázati kiírással és a jelentkezéssel kapcsolatban a regionális iroda ad felvilágosítást. Tel: 0630/250 9861 e-mail:
emnosz2@emnosz.hu

Minden résztvevőnek jó felkészülést és eredményes versenyzést kívánunk!