A Magyarországi Német Népdal Szakmai Napja

Forrás: Művelődési Ház Kerepes, 2020. február 1.

Szívből és értően éneklünk

A magyarországi német népdalkincs szakmai napjára harminckilencen érkeztek összesen 14 településről, Pest, Nógrád, Komárom-Esztergom megyéből és Budapestről, akik felnőtt és ifjúsági kórusvezetők, általános iskolai tanítók, óvodapedagógusok és önkormányzati képviselők. A február 1-jén tartott rendezvényen résztvevők szakmai végzettsége is vegyes volt, voltak közöttük ének-zene szakos tanárok, kántorok, zeneművészeti főiskolai tanárok, C kategóriás karvezetők, valamint egyházzenei karnagyok. Ennek fényében egyértelműen leszögezhető, hogy a német népdalokkal való foglalkozásnak széles szakmai körökben van létjogosultsága.

A szakmai napot Szeltnerné Winhardt Ildikó szervezte és moderálta. A megjelenteket Gyuricza László, Kerepes város polgármestere és Springer Friedrich, Kerepes Német Önkormányzatának elnökhelyettese köszöntötte. Kezdésként Fazekasné Gombár Mónika és lánya Fazekas Fanni kétszólamú, eredeti vecsési népdalcsokrot adott elő, a hivatalos megnyitót Zwick András, az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége, Egyesület Kulturális Bizottságának elnöke, a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa (Landesrat) néptánc szekciójának elnökhelyettese tartotta.

F. Gombár Mónika és lánya
F. Gombár Mónika és lánya

A köszöntéseket követően Kovácsné Fódi Krisztina, Artisjus-, Rauscher György- és Stefan Kerner-díjas karnagy, a Kardos Pál emlékérem birtokosa, mesterpedagógus, a PPKE-VJTK óraadó tanára ének-zene szakterületen, a Landesrat ének szekciójának vezetője tartott előadást a magyarországi németek dalkincséről. A történelmi háttér áttekintésének tükrében taglalta, hogy különböző helyekről érkezett, más-más stílusú népdalok hogyan hatottak egymásra. Kiemelte az értékmentés fontosságát és terjesztését, amiben a Landesrat is irányt mutat. 2012 óta minden nyáron a „Singwoche” keretein belül képzik tovább a kórusvezetőket, ezzel is bővítve a kórusok repertoárját.

Kovács Fódi Krisztina
Kovács Fódi Krisztina

A második előadó Krausz Pálné Hommer Zsuzsanna volt, aki középiskolai ének-zene tanár, karvezető, német nemzetiségi fúvószenekari karnagy és fejlesztő pedagógus. A dunaharaszti Blumenstrauss Kórus közösségépítő munkájáról és repertoárjának kiválasztásának szempontjairól is beszélt. Hangsúlyozta, hogy a források legyenek hitelesek, és ne kerüljön műzenei dal a gyűjtésbe. Arra bátorította a kórusvezetőket, hogy próbálkozzanak saját gyűjtéssel. A Blumenstrauss Kórus taglétszáma 10 év alatt 3-ról 25 főre nőtt. Ennek a népszerűségnek a hátterében az áll, hogy a három generáció sajátos igényeit a helyén kezeli a kórusvezetés.

Kárpáti Hommer Zsuzsanna
Kárpáti Hommer Zsuzsanna

A következő előadó, Pócsik Viktor, gimnazista korában kezdett sváb népdalgyűjtéssel foglalkozni. Az ELTE Germanisztikai Intézetének német szakán végzett, gimnáziumi tanár, furulyán és klarinéton játszik, népdalkutató és kórusvezető Soroksáron. Saját szerkesztésű publikációi vannak. „A Magyarországi Németség Értékei” címmel 2017-ben tartott itthon és külföldön előadást a népdalgyűjtésekről. Ezt az előadását aktualizálta és egészítette ki azzal az információval, hogy a Zenetudományi Intézetben is hozzá lehet férni online német nemzetiségi kottákhoz. Azt hangsúlyozta, hogy a gyűjtéseket digitalizálni kell és az így keletkezett anyagot az intézet hangarchívumának meg kell küldeni, hogy azokhoz minden érdeklődő hozzáférhessen.

Pócsik Viktor
Pócsik Viktor

Az ebédszünet előtti előadó Fazekasné Gombár Mónika volt, aki 25 éve vezeti a Wetschescher Nachtigallen kórust. Az ELTÉ-n végzett mint középiskolai német és ének-zene tanár. Megkapta a Vecsés Város Kultúrájáért kitüntetést, a Nemzetiségekért díjat, valamint a Stefan Kerner-díjat. Előadásában azt a különleges témát fejtett ki, hogy hogyan célszerű a népdalokat dialektusban lejegyezni, illetve feldolgozni.

Gombár Mónika
Gombár Mónika

A délelőtti előadások után jól esett mindenkinek a disznótoros ebéd, a finom házi sütemény és a frissítő.

2

A délután folyamán Zwick András a továbbképzési és pályázati lehetőségeket, azok előnyeit és buktatóit ecsetelte, valamint a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet (UDPI) „Stimmen wir an!” kezdeményezésére hívta fel a figyelmet. Április utolsó péntekén tartják a „TrachTag”-hoz, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár kezdeményezéshez igazodva. A német nemzetiségi identitást erősítő népviselet napján, az UDPI arra bátorítja az óvodákat és az iskolákat, hogy csapatban énekeljenek német népdalokat, vegyék fel és osszák meg weboldalukon valamint Facebook-oldalukon.

Zwick András
Zwick András

Gräff Albertné, a Dunabogdányi Német Nemzetiségi Óvoda nyugalmazott óvodavezetője arra vállalkozott, hogy az intézményük sváb nyelvű énekeit és gyerekjátékait CD-re, DVD-re és kiegészítő füzetre mentse át az utókornak. A projekt a helyi német önkormányzat és vállalkozók segítségével, valamint pályázati pénzből valósult meg.

Gräff Anna
Gräff Anna

Az utolsó előadó, Szeltnerné Winhardt Ildikó a Pest megyei német nemzetiségi gyerekjátékok érdekességeit és saját kutatásainak eredményeit osztotta meg a hallgatósággal.

Szeltnerné Winhardt Ildikó
Szeltnerné Winhardt Ildikó

A szakmai nap zárásaként a résztvevők és az előadók megvitatták az ÉMNÖSZ 2020. évi német nemzetiségi énekversenyének részleteit, a nap folyamán érintett témákhoz kérdések és válaszok hangzottak el. Abban mindenki egyetértett, hogy a szakmai nap rendkívül hasznos volt a közös gondolkodásban. A kórusvezetőknek letisztult az a kép, hogy a zsűri milyen elvárásokat támaszt az énekversenyen, ezentúl ennek jegyében készülnek a fellépésekre és a megmérettetésekre. A résztvevők új impulzusokkal és tervekkel feltöltődve tértek haza.

szöveg és fotó: Scherzinger Mária

A magyarországi német nemzetiségi népdal szakmai napját a Csoóri Sándor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége, Egyesület, a Pest Megyei Német Önkormányzat, Kerepes Város Önkormányzata és Német Önkormányzata, valamint a Forrás Művelődési Ház Kerepes támogatta.