2018. évi Megyei szavalóverseny beszámoló

Megyei szavalóverseny Pilisvörösváron, a Friedrich Schiller Gimnáziumban

Utolsó elődöntők az országos megmérettetés előtt

Az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület (ÉMNÖSZ), a Pest Megyei Német Önkormányzat, valamint a Német Nemzetiségi Önkormányzat Pilisvörösvár 2018. március 28-án, megyei szavalóversenyt rendezett a régió német nemzetiségi iskolái számára.

A megyei szavalóversenyt idén a Friedrich Schiller Gimnáziumban Pilisvörösváron tartották, a középiskola és a helyi német önkormányzat szervezésében.

A magyarországi németek himnuszának közös eléneklése után a gimnázium színháztermében megkezdődött a megnyitóünnepség. Elsőként Szabóné Bogár Erika igazgató köszöntötte a vendégeket és természetesen a versenyzőket. Beszédében hangsúlyozta: „Jó látni, hogy sok fiatal lelkesedik az irodalomért és a nyelvjárásban átörökített történetekért, hiszen ezek az alapkincseink, amelyeket a gyermekeknek továbbadunk, mert csak így maradhat fenn népcsoportunk a jövőben is.”

Az igazgatónő beszéde után négy tanuló a hetedik és nyolcadik osztályból magyarországi német népdalokat adott elő, Priegl Éva vezetésével.

Zwick András, a Pest megyei Német Önkormányzat tagja és az ÉMNÖSZ Kulturális Bizottságának elnöke szintén köszöntőbeszédet mondott. Így vélekedett: „Reméljük, minden résztvevő önként, kényszer nélkül van jelen a versenyen és vidáman, örömmel adja elő a verseket, prózákat és a nyelvjárásban készült szövegeket.”

Az idei versenyen számos iskolából kb. 140 tanuló vett részt. A szavalóversenyen két hagyományos kategóriában mérettethették meg magukat a jelöltek, ezek a Hochdeutsch és a Mundart kategóriák voltak. Az irodalmi nyelv kategóriában 5-6. és 7-8. osztályos tanulók, valamint középiskolások versenyezhettek. A nyelvjárás kategóriában a felsős tanulók, valamint a 9-12. osztályosok vehettek részt.  

A technikai információk ismertetése után a korcsoportok diákjait a segítőtanárok a termekbe kísérték, ahol a zsűritagok már vártak rájuk. Összesen 8 értékelő csoport tevékenykedett. A jelöltek névtelenül, számmal vettek részt a megmérettetésen. A két kategóriából a zsűri 4-5 tanulót delegálhatott a második fordulóba, ahol később egy új összetételű zsűri még egyszer meghallgatta a legjobban teljesítőket. Ez volt az utolsó döntő az országos verseny előtt, amelyet a májusban rendeznek meg a Budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumban.

A hagyományokhoz híven a program keretein belül adták át a Kreisz Katalin által elnevezett pedagógusdíjat. A Kahtharina-Kreis-Preis 2018 átnyújtása előtt Szép Márk és Milbich Márton 10. osztályos tanulók harmonikajátékában csendült fel egy darab. A zene után Radnai Tamás nyelvjárásban elmondott szentiváni története volt nagy hatással a közönségre. Schrotti János a Pest megyei Német Önkormányzat elnöke, Bálint Gyöngyi a Német Önkormányzat Taksony elnöke, Szeltnerné Winhardt Ildikó az ÉMNÖSZ irodavezetője, Zwick András az ÉMNÖSZ Kulturális Bizottságának elnöke, Sax Ibolya az LdU oktatási referense és Marlokné Cservenyi Magdolna a Pest megyei Német Önkormányzat elnökhelyettese segédkeztek az emléklapok és a virágok átadásában.

A zsúfolásig megtelt színházteremben a verseny eredményhirdetése után a zsűri elnökök átadták a legjobb versenyzőknek az okleveleket és az ajándékokat.

A rendezvény végén a zsűri gratulált a tanulóknak és felkészítő tanáraiknak a jó teljesítményekhez. Egymástól így búcsúztak: „Hamarosan találkozunk az országos fináléban!”

A rendezvényt az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatta. A szervezés remek volt, köszönet a gimnázium közreműködőinek és a helyi német önkormányzatnak!

Klotz Mária