2018. évi Megyei Zenei Verseny Taksony

„A zenében a hangszerek azt a feladatot látják el, mint a színek a festő ecsetjén.” (Balsac)

A tűz továbbadása

Nyolcadik regionális Német Nemzetiségi Zenei Verseny Taksonyban

Az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület, a Pest Megyei Német Önkormányzat, valamint a Német Nemzetiségi Önkormányzat Taksony 2018. április 20-án, a Taksonyi Petőfi Sándor Művelődési Házban Pest, Heves és Nógrád megye, Budapest és a környező megyék német nemzetiségi általános és középiskolái, illetve zeneiskolái számára Német Nemzetiségi Regionális Zenei Versenyt rendezett szóló, duó, vagy kamarazenei kategóriában.

A magyarországi németek himnuszának közös eléneklése után Bálint Gyöngyi, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Taksony elnöke üdvözölte a megjelenteket, majd egy Helen Exley idézettel alapozta meg a megnyitóünnepség hangulatát: „A zene minden szomorúságunknak, minden örömünknek hangot ad.” Ezután hozzátette: „azért élmény e nap, mert örülünk egymásnak és minden alkalommal, amikor zenei verseny van, a napocska is velünk mosolyog.” Ezt követően egy Martin Luther idézettel hívta fel a figyelmet a zene hatására: „A  földön semmi sem alkalmasabb, hogy a szomorút vidámmá, a vidámat szomorúvá tegye, hogy bátorságot nyújtson a csüggedőnek, büszkeséggel töltse el az alázatost, kisebbítse az irigységet és a gyűlöletet, mint a zene.” Végül bemutatta a szakmai zsűrit, melynek tagjai voltak: Farkas Gábor, a Dunaharaszti Alapfokú Művészeti Iskola zenetanára, a Budapesti Rektime Band alapító tagja, a Haraster Dorfmusik zenésze; Tóth Gergely, a Magyar Honvédség Budapest Helyőrségi Zenekar trombitása, a soroksári Galambos János Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanára; a zsűri elnöke Hommer Lajos, az Operaház volt zenésze, a Magyar Honvédség Zeneművészeti Honvéd Szakközépiskola volt tubatanára.

Zwick András az ÉMNÖSZ Kulturális Bizottságának elnöke beszédét egy Gustav Mahler idézettel kezdte: „Tradition ist nicht die Anbetung der Asche, sondern die Weitergabe des Feuers“, majd hozzátette: a magyarországi német hangszeres zene nem más, mint a zenei anyanyelvünk. Ennek ápolását, továbbadását megköszönte a versenyzőknek és tanáraiknak.

A megmérettetés előtt Kreisz Ármin taksonyi tanuló egy történetet mondott el a helyi nyelvjárásban.

A hangszeres versenyzők három zenei kategóriában – szóló, duó, csoportos – nevezhettek be a megmérettetésre. A német, ill. magyarországi német népdalfeldolgozások mellett elő kellett adniuk egy német klasszikus művet is a szóló és duó kategóriában induló versenyzőknek, kivéve kamarazenélés esetében, ott a klasszikus mű nem volt kötelező.

A jelöltek előadásának időtartama maximum 5 perc lehetett. Fúvós szóló bemutató esetén tanári zongorakíséret volt lehetséges, melyről az adott versenyzőnek kellett gondoskodnia. Kamarazenélés során is 1 fő pedagógus játszhatott a zenekarban, amely 3-6 maximum 12 főből állhatott.

Az egész napos eseményen huszonegy különféle műsorszámot hallhatott a közönség. A fellépések között szünetet tartottak, majd a második kör végén a zsűri elvonult, hogy értékelje a teljesítményeket. A díjkiosztó ünnepséget a Főtéren, a Zenepavilon előtt tartották, ahol a zsűri elnöke elemezte a versenyszámokat, majd számos bronz, arany és ezüst fokozatú minősítéssel jutalmazta a bemutatott produkciókat, sőt egy Preis/Dunagong-díjat (Regionális Nívódíj) is odaítélt. A Pest Megyei Német Önkormányzat különdíjat is felajánlott, a Landesrat által szervezett Harmonikawoche nyári táborban való részvétel lehetőségét 1 fő harmonikás részére.

A versenyzőknek az emléklapokat és ajándékcsomagokat Hommer Lajos a zsűri elnöke, Bálint Gyöngyi a Német Nemzetiségi Önkormányzat Taksony elnöke, Szeltnerné Winhardt Ildikó az Észak-magyarországi Regionális Iroda irodavezetője, és Zwick András az ÉMNÖSZ Kulturális Bizottságának elnöke osztotta ki. A felkészítő tanárok és segítők cserepes virágot kaptak ajándékba. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó nyertesek a díjkiosztó végén még egyszer bemutathatták versenydarabjukat, így a taksonyi TTT Sváb Népzenei Műhely tagjai, valamint Pinke Lilla, dunabogdányi zeneiskolás szerepeltek.

A díjkiosztó végén Szeltnerné Winhardt Ildikó megköszönte a versenyzők színvonalas teljesítményét, a felkészítő tanárok fáradtságos tevékenységét, valamint a zsűri értékelő munkáját.

Klotz Mária

Fotók: Klotz Mária